De Griekse premier Alexis Tsipras heeft hard uitgehaald naar bondskanselier Angela Merkel, voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. Zij houden koste wat het kost vast aan bezuinigingen en willen niet bewegen in de onderhandelingen met Athene, aldus de regeringsleider.
In een televisie-interview maandagavond laat moest vooral de Duitse bondskanselier het ontgelden. ,,Merkel is politiek zwak, daarom kan ze niet toegeven dat het Griekenlandbeleid de afgelopen jaren niet gefunctioneerd heeft”, zei Tsipras volgens de Duitse krant Bild. Saillant detail is volgens het dagblad dat hij zondag nog Merkel had gebeld om te smeken om snel meer Europees geld.
Draghi en de ECB werden door Tsipras weggezet als onbetrouwbaar. ,,Onze fout was dat we op een mondelinge toezegging van de ECB vertrouwden en het niet op schrift lieten stellen.”
De premier kroop volgens Bild maar weer eens in de slachtofferrol. Hij voelt zich naar eigen zeggen ,,oneerlijk” behandeld en sprak indirect zelfs van afpersing. ,,Menigeen zegt dat de geldschieters ons afpersen.” Ook zei hij: ,,Ik kan accepteren dat ik erin geluisd ben”.
De komende gesprekken worden ,,bloedig” waarschuwde Tsipras de kijkers. ,,Het is een zeer kritische fase in de onderhandelingen. We hebben niets te bluffen”, om daar vervolgens aan toe te voegen dat als het niet lukt er wat hem betreft een Grieks referendum komt. ,,Dan moet het volk beslissen hoe het verdergaat.”
Meer bescheiden rol voor Varoufakis
De opmerkingen van de Griekse premier komen kort nadat hij een aantal wijzigingen doorvoerde in het team dat namens de Grieken onderhandelt met de Europese geldschieters en met het Internationaal Monetair Fonds.
Belangrijkste beslissing was een beperking van de rol van minister van Financiën Yanis Varoufakis. Dit maandag bekendgemaakte besluit volgde op kritiek op het optreden van Varoufakis in Riga vorige week.
De 54-jarige Varoufakis zou zich slecht hebben voorbereid op de onderhandelingen met zijn ambtsgenoten uit de overige eurolanden. Varoufakis behoudt de steun van de premier, maar volgens ambtenaren krijgt plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Euclid Tsakalotos de leiding over het onderhandelteam.
Tsipras moet alle zeilen bijzetten om nieuw kapitaal te regelen voor Griekenland. Mocht dat geld niet gevonden kunnen worden, dan kan Griekenland eind mei niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.
De Europese Commissie, een van de gesprekspartners, wilde maandag niet reageren op de wijziging van het Griekse team. Wel zei de woordvoerster dat er maandagmiddag weer een telefonisch gesprek plaatsvindt.
Griekse concessies?
Het Duitse blad Bild meldde dat Griekenland verder ook concessies heeft gedaan om tot een akkoord met de schuldeisers te komen. Zo zou onder meer het minimumloon niet worden verhoogd en zou de Griekse regering nu wel bereid zijn staatseigendommen te verkopen. Daarmee zou Tsipras terugkomen op sommige verkiezingsbeloftes.
Op financiële markten werd hierop maandag positief positief gereageerd. De beurs in Athene noteerde 4,4 procent in de plus. Dinsdag ging daar weer 0,3 procent vanaf.
Griekenland werd afgelopen weekeinde gemaand nu echt werk te gaan maken van de onderhandelingen en de gesprekken te versnellen. De boodschap van de andere achttien eurolanden was overduidelijk: geen hervormingsplannen, geen geld.
Op de plank ligt nog circa 7 miljard euro. Geld dat Griekenland goed kan gebruiken nu de schatkist leeg raakt maar het land wel een aantal belangrijke betalingsverplichtingen heeft.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl